VN Španije – Dirka

Prvenec Quartararoja, dva padca vesoljca Marqueza
Prvenec Quartararoja, dva padca vesoljca Marqueza
19.07.2020 15:44 Artur Švarc

Fabio Quartararo je končno dočakal tudi zmago ob smoli Marquza, ki je uspel po prvem padcu priti z začelja do tretjega mesta, dokler ni padel še enkrat in se tudi poškodoval.

Najnovejši dodatek Yamahe po vzoru Ducatija je na štartu Vinalesu pomagal, da se je zavihtel na prvo mesto in s pomočjo mehke sprednje gume skušal narediti razliko.

Samo tri kroge pozneje je Marquez brezkompromisno napadel rojaka in ga prehitel za vodstvo. Po slabem štartu je Quartararo padel na četrto mesto že v prvem ovinku, pred njega je prišel tudi Jack Miller. Zdelo se je, da si bo Marquez nabral nekaj prednosti, da se bo le še odpeljal naprej, pa je v zdrsnil v 4. Ovinku, se pobral z boka in po vožnji skozi pesek padel na 16. Mesto. Že sam zdrs je bil v Marquezovem slogu in čudežih, ki jih uprizarja, lov na tiste spredaj s 16. Mesta pa je jasno pokazal, da mu v tem športu ni para.

Vinales ni ostal dolgo spredaj, mehka guma spredaj je omogočila Millerju in Quartararoju, da sta se Špancu približala. Quartararo, ki je po izletu Marqueza začutil priložnost, je najprej opravil z Millerjem, potem pa v devetem krogu še z Vinalesom, medtem se je Marquez prebil že na 10. Mesto.

Quartararo je potem v nekaj krogih naredil odločilno prednost, ki je znašala tudi šest sekund, da mu je omogočala varno prednost in zmago. Medtem je Marquez uprizarjal poniževanje za poniževanjem, ko se je sprehajal mimo tistih spredaj, kot da vozi slalom. Marquez se je do 22. Kroga pripeljal na tretje mesto in pasti bi moral še Vinales, pa je v istem ovinku kot na začetku Marquezova Honda zadaj izgubila oprijem, vrgla svetovnega prvaka čez krmilo  in v pesek.

Quartararo je potem le še krožil do cilja, Vinales je uspel priti do drugega mesta relativno enostavno, Millerja pa je pred koncem prehitel Dovizioso  za tretjo stopničko. Quartararo je pripeljal Francozom novo zmago v kraljevem razredu, prvo po zmagi Laconija v Valenciji 1999.

Miller je uspel obraniti četrto mesto pred drugo SRT Yamaho, Morbidellijem ter Espargarojem s KTM-om. ­Deseterico pa zaključujejo Bagnaia, Oliveira, Petrucci in Nakagami.

Zarcojeva prva dirka za Ducatija se je končala na 11. Mestu, edini Marquez v cilju pa je z 12. Mestom spomnil, da Honda ni ostala brez točk.

Rossi je sredi dirke odstopil zaradi tehničnih težav, prvi padec letos pa se je pripetil edinemu Suzukiju, Mir je odletel že v začetnih krogih.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija